Blog

BLOG: de essentie in 3 paragrafen

Hier vindt u termen en principes waar de administraties in hun communicatie mee uitpakken helder uitgelegd. Hans Brüderlin geeft in telkens maximaal drie paragrafen de essentiële informatie om uw business beslissingen op te funderen.

  • In hoeverre zijn uitgaven die plaatsvinden voor de indiening van uw subsidieaanvraag toegestaan ?

    De regelgeving stelt dat een project niet mag starten voor de effectieve indiening van de subsidieaanvraag.  Omdat dit in realiteit niet altijd mogelijk is worden zgn. voorbereidende werkzaamheden toegestaan.

    De aankoop van gronden en voorbereidende werkzaamheden zoals het verkrijgen van vergunningen en de uitvoering van voorbereidende haalbaarheidsstudies worden niet als aanvang van de werkzaamheden beschouwd en zijn dus toegestaan.

    Worden niet toegestaan: de aanvang van de bouwwerkzaamheden met betrekking tot de investering, juridisch bindende toezegging om uitrusting te bestellen, andere toezeggingen die de investering onomkeerbaar maken.

  • Goedgekeurd subsidiebedrag = finaal subsidiebedrag ?

    Na de indiening van uw subsidieaanvraag is het langverwachte moment daar, uw aanvraag is goedgekeurd.  Vol enthousiasme en met een pak motivatie gaat u aan de slag met uw project.  In zo’n momenten wordt wel eens over het hoofd gezien dat subsidies steeds voorwaardelijk worden toegekend.  Vrij vertaald: het subsidiebedrag in de goedkeuringsbrief kan afwijken van het subsidiebedrag dat definitief wordt toegekend.

    De oorzaken kunnen divers zijn:

    • De gedane uitgaven liggen lager dan deze begroot in de aanvraag
    • Niet alle onderdelen van de subsidieaanvraag zijn uitgevoerd
    • Uw project heeft vertraging opgelopen
    • Uw project was te ambitieus
    • De eindafrekening bevat niet-subsidiabele uitgaven

    Het is dus heel belangrijk om uw subsidieaanvraag te onderbouwen met haalbare doelen gekoppeld aan een realistische uitgavenbegroting en tijdsplanning.

  • Onderneming in moeilijkheden! Kan ik nog subsidies aanvragen?

    Europa staat logischerwijs niet toe dat er subsidies toegekend worden aan bedrijven in moeilijkheden (OIM).  Om te beoordelen of uw bedrijf al dan niet een OIM is hanteert Europa een ‘rekenformule’ die u aanvult met cijfers uit je neergelegde jaarrekening.  Dit is verplicht bij het indienen van de subsidieaanvraag.

    Kan ik nog een subsidieaanvraag indienen als de ‘rekenformule’ resulteert in een OIM status?  Ja, mits remediëring. Dit kan door bijvoorbeeld een kapitaalsverhoging door te voeren. Het is ook mogelijk dat uw voorlopige jaarrekening (veel) beter is dan deze die laatst is neergelegd. U kunt dan de cijfers van je voorlopige jaarrekening, geattesteerd door een bedrijfsrevisor, inbrengen in de rekenformule.

    Omdat de rekenformule afgestemd is op het toetsen van ‘volwassen’ ondernemingen zou het voor vele startups quasi onmogelijk zijn om nog een subsidieaanvraag in te dienen. Europa is zich daarvan bewust en stelt daarom dat kmo’s jonger dan 3 jaar nooit een OIM zijn.  Hetzelfde geldt voor kmo’s met een leeftijd tussen de 3 en 5 jaar maar daar geldt een beperking inzake subsidieplafond.

  • Wat betekent de-minimis steun

    Een term die opduikt bij vele subsidieaanvragen.  Eenvoudig gezegd mag een subsidie niet leiden tot concurrentievervalsing op de markt.  Om deze reden geldt er een grensbedrag inzake subsidies: 200.000 euro voor de laatste 3 belastbare jaren samen. Deze steun is zo minimaal (de-minimis) dat hij weinig tot geen impact heeft op de interne markt.

    Er zijn echter tal van subsidies die u niet hoeft mee te tellen voor deze drempel.  Enkele voorbeelden:

    • steun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie
    • steun voor de bescherming van het milieu
    • opleidingssteun
  • Hoe toont u het stimulerend effect van subsidies aan?

    Een vraag die je steevast zult zien in ieder aanvraagdocument voor subsidies betreft het stimulerend effect van de gevraagde subsidies.  Wat bedoelt men hier in feite mee ?  Europa stelt dat subsidies die men aanvraagt ook daadwerkelijk nodig zijn.  M.a.w. ze moeten verder reiken dan louter een financiële extra.  In uw aanvraag kunt u argumenteren dat dankzij de subsidie uw project sneller uitgevoerd kan worden (een snellere marktintroductie), performantere technologie aangekocht kan worden, meer personeel ingezet kan worden, hogere profielen kunnen worden aangeworven…

  • Betaal ik vennootschapsbelasting op ontvangen subsidies?

    Een terechte vraag van menig ondernemers. Vlaanderen kent subsidies toe en de federale overheid neemt een stuk terug via de vennootschapsbelasting… Om dit te verhelpen zijn tal van subsidies vrijgesteld van vennootschapsbelasting. We denken hierbij aan subsidies voor onderzoek & ontwikkeling, ecologiesteun, strategische investeringssteun, e.a.

    • Blijven belastbare subsidies (niet-limitatief):
    • Strategische opleidingssteun
    • ESF opleidingssteun
    • Flanders Investment & Trade
    • KMO portefeuille